Revija SANDŽAK osuđuje prijetnje upućenje saradniku Seadu Šaćiroviću

REVIJA SANDZAK – Povodom brutalnih prijetnji saradniku revije SANDŽAK Seadu Šaćiroviću od strane vlasnika kompanije Samald comerce iz Novog Pazara Ćerima Šemsovića, revija SANDŽAK izdaje sljedeće

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

10. 3. 2011. godine oko 11:00 h vlasnik kompanije Samald comerce Ćerim Šemsović je telefonom pozvao saradnika revije Sandžak Seada Šaćirovića i uputio mu niz uvreda i prijetnji, tvrdeći za sebe da je gangster i mafijaš koji će Šaćiroviću i njemu sličnima stati ukraj i da ni Šaćirović niti bilo ko drugi ne smije pisati o njemu i poslovanju njegove firme. Na upit Seada Šaćirovića da li da ovo shvati kao ličnu prijetnju, Šemsović je odgovorio da ako hoće može i tako shvatiti.

Povod za ovakvo reagiranje Ćerima Šemsovića jeste tekst iz revije Sandžak od 1. 3. 2011. godine: Šarićevim novcem kupljena LIPA. Tekst se bazira na pisanju lista BLIC od 19. 1. 2011. godine gdje se navodi niz preduzeća koja su kupljena novcem narkobosa Darka Šarića, među kojima je i novopazarsko preduzeće AD „LIPA“, kao i na pisanju sarajevskog magazina SLOBODNA BOSNA, u kom stoji da je Ćerim Šemsović „Miškovićev Sandžaklija od povjerenja“. Dakle, svi navodi su preuzeti iz drugih medija i provjerljivi, što je i naznačeno u samome tekstu. Iz zvaničnih podataka Agencije za privatizaciju vidi se da je kupac AD „Lipa“ iz Novog Pazara fizičko lice Hasnija Šemsović, supruga Ćerima Šemsovića.

Zbog ovakvog načina ophođenja prema svom saradniku, uredništvo revije Sandžak najoštrije protestira i zahtjeva od nadležnih organa da preduzmu sve korake kako se slične stvari više ne bi dešavale. Također, revija Sandžak poziva i sva udruženja novinara da stanu u odbranu Šaćirovića, jer se ovakvim ispadima ugrožava sloboda javnog informiranja, pokušavaju zaplašiti novinari koji raskrinkavaju kriminalne radnje i želi staviti do znanja svakom ko teži utvrditi istinu o određenim privatizacionim postupcima da će loše proći. Smatramo da je prošlo vrijeme kada su novinari izlagani pritiscima, ucjenjivani i ubijani, te da je sloboda medija najvrjednija tekovina savremenog društva.

Glavni i odgovorni urednik

Jahja Fehratović