Promocija “Sandžaka” u Sandžaku

Bošnjačka kulturna zajednica obilazi Bošnjake Sandžaka prezentirajući dva velika projekta Nacionalni kalendar Bošnjaka Sandžaka i obnovljeno izdanje prviša novinarstva u Sandžaku – revije Sandžak.Rukovodstvo BKZ, predsjednik Jahja Fehratović i sekretar Salahudin Fetić, sa svojim aktivistima ovih dana su obišli Dugu Poljanu, Tutin, Karajukića Bunare, Sjenicu i Ribariće. Na svim ovim mjestima dočekali su ih Bošnjaci okupljeni na čelu sa bajraktarima Bošnjačke kulturne zajednice koji su na posljednjim izborima glasno kazali da podržavaju probošnjačku (a ne probeogradsku) elitu okupljenu u Bošnjačkoj kulturnoj zajednici i institucijama koje su je formirale i koje su proistekle iz nje.

U Dugoj Poljani, 11.02.2011., prije džuma namaza delegacija u kojoj je pored rukovodstva bio i glavni imam mr. Enver Omerović, sastali su se sa članovima, aktivistima i bajraktarima BKZ. Nakon predstavljanja projekata, obratili su se predsjednik Fehratović i efendija Omerović, što je izazvalo veliko interesovanje za rad i aktivnosti BKZ, za dva publikovana projekta ali i za one koji su u planu da se odrade.

[nggallery id=25]

Domaćin i organizator skupa u Poljani, prof. Tešrif Šačić zahvalio se delegaciji na posjeti i hediji Nacionalnom kalendaru, te naglasio da će Pešterci podržati sve projekte BKZ na putu očuvanja i uzdizanja identiteta Bošnjaka Sandžaka

U ponedjeljak, 14. decembra 2011., delegacija BKZ je posjetila Tutin, gdje je u Domu kulture priređena promocija spomenutih projekata. Na početku su prikazane video prezentacije Nacionanog kalendara i revije Sandžak, nakon čega se obratio predsjednik prof. Jahja Fehratović.

Sutradan, delegacija BKZ-a u sastavu prof. dr. Admir Muratović i prof. Tešrif Šačić predvođeni predsjednikom Jahjom Fehratovićem obišli su Bošnjake Gornje Pešteri. U selu Karajukića Bunari delegacija je održala sastanak sa bajraktarima i aktivistima BKZ.

Na štandu BKZ okupljenim Bošnjacima obratili su se predsjednik Jahja Fehratović i dr. Admir Muratović. Oni su se na početku zahvalili Bošnjacima na podršci i naglasili da neće iznevjeriti ukazano povjerenje, što pokazuju projekti koji su promovisani.

[nggallery id=26]

Danas je u Ribarićima susret iste vrste. Promovisani su Nacionalni kalendar i revija Sandžak. Okupljenim Bošnjacima obratio se predsjednik BKZ. Domaćini su se zahvalili posjeti te zatražili od BKZ da intenziviraju posjete Ribarićima.

[nggallery id=27]

U svakom mjestu nakon prezentacija i sastanaka, Bošnjacima je na poklon od Bošnjačke kulturne zajednice darivan Nacionalni kalendar Bošnjaka i vršena prodaja revije Sandžak. U svim gradovima interesovanje za oba projekta je bilo veliko.

Podrškom koju rukovodstvo BKZ-a dobija u svim mjestima veliki je poticaj ekipi koja realizuje projekte BKZ. Ovo je samo početak. Projekti od nacionalnog značaja će biti sve više u narednom periodu, čime će BKZ opravdati podršku koju je dobila na Izborima.

Izvor: BKZ.rs