Revija Sandžak osvaja Sandžačku dijasporu

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke kulturne zajednice, u sastavu prof. dr. Mevlud Dudić i prof. Jahja Fehratović, 4. i 5. februara 2011. godine boravila je u zvaničnoj posjeti sandžačkoj dijaspori u Austriji (Beč i Grac). delegacija je u oba grada promovirala dva aktuelna projekta: Nacionalni kalendar Bošnjaka i prvi broj obnovljene revije SANDŽAK. U petak, 4. februara u prepunoj sali sandžačkog centra džemata „El-Iman“ u Beču, sa početkom u 20:30 časova prisutni su, poslije odgledanih prezentacija, imali prilike detaljnije se upoznati sa projektima i aktivnostima BNV-a i BKZ-a. Predsjednik prof. dr. Dudić je, između ostalog, iznio stav BNV o najavljenim izborima koje je raspisao ministar Čiplić, ističuću da su isti obična farsa i da režim time želi isprovocirati Bošnjake, obezvrijediti njihovu volju i poniziti svakog od njih ponaosob. Predsjednik Dudić je, također, naglasio da legitimno BNV, koje je formirala BKZ uz pomoć dvojice vijećnika BP, iz dana u dan dobija priznanja od domaćih i stranih faktora. Kao potkrepu tome, predsjednik je naveo nedavnu posjetu Američke ambasade BNV-u, prisustvo delegacije BNV-a na konferenciji inicijative Rekom u Skoplju, te zavničnu posjetu Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori.

[nggallery id=24]

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice i glavni i odgovorni urednik revije Sandžak Jahja Fehratović je naglasio da je Nacionalni kalendar Bošnjaka tek prva faza u projektu oživljavanja zaboravljene i namjerno iskirvljivane historije Bošnjaka Sandžaka. Sljedeća faza jeste izrada brošure koja će tretirati našu nacionalnu historiju i koja će se, poput kalendara, dijeliti svakom bošnjačkom djetetu. Nakon izrade i promoviranja Nacionalnog kalendara Bošnjaka, BKZ je imala niz aktivnosti kojima je u žižu sandžačke i srbijanske javnosti dovela neke teme koje do sada niko niti je htio niti smio pokrenuti, kao na primjer tribina o Genocidima nad Bošnjacima 1940-1945. godine, aktuelna kampanja bojkota Školske slave sveti Sava, obilježavanje 79 godina novinarstva u Sandžaku, te na koncu obnavljanje revije SANDŽAK.

Uvodničar na tribini bio je imam džemata „El-Iman“ Nihat-ef. Gicić. Nakon tribine, svi prisutni su izrazili zadovoljstvo ovakvom posjetom, pokazali veliko interesiranje za reviju SANDŽAK i zamolili goste da im redovno dostavljaju ovaj mjesečnik na koji su se preplatili.

U subotu, 5. februara 2011., istoimena delagacija je posjetila i Bošnjake porijeklom iz Sandžaka u Gracu. Njih su u Gradskoj Sali dočekali najuspješniji Sandžaklije ovog regiona, privredni lideri u svojim branšama. Na tribini u Gracu, pored promoviranja Nacionalnog kalendara Bošnjaka i revije Sandžak, bilo je razgovora i o ostalim aktuelnostima u Sandžaku. Prisutni su se interesirali za mnoge pojedinosti iz zavičaja, a gosti davali iscrpne i argumentirane odgovore. Predsjednik BNV, prof. dr. Dudić se u svom izlaganju osvrnuo na značaj dijaspore za Bošnjake Sandžaka, pohvalio organizaciju Sandžaklija u Gracu kao jednu od najstabilnijih i najpovezanijih sandžačkih dijaspora uopće, te se posebno zahvalio prisutnima što njeguju bratske odnose sa Bošnjacima iz Bosne i drugih zemalja bivše SFRJ. Cjelokupno druženje je proteklo u toploj atmosferi. Domaćini su u više navrata apostrofirali apsolutnu podršku bošnjačkim institucijama: Islamskoj zajednici u Srbiji, Bošnjačkom nacionalnom vijeću koje je formirala BKZ, Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, te istakli značaj Bošnjačke kulturne revolucije za cjelokupan bošnjački narod u Sandžaku.

Izvor: BKZ.rs