Tribina: “79 godina novinarstva u Sandžaku”

Bošnjačka kulturna zajednica i ovom tribinom podsjetila je Bošnjake na važan datum u historiji. Naime, radi se o važnom datumu u historiji novinarstva u Sandžaku. 1. februara 1932. godine u Prijepolju je odštampan prvi broj lista Sandžak. Bio je to prvi medij u Sandžaku i temelj sandžačkog novinarstva.

Tribina je održana u Velikoj Sali Mešihata 1. februara 2011. godine u 19 časova.

Prije nego su izlagači nastupili, na tribini je prikazana promocija velikog iznenađenja večeri, obnovljenog broja revije Sandžak iz 1932. Tačno nakon 79 godina u Novom Pazaru u organizaciji BKZ-a objavljuje se 149. broj.

Na tribini su govorili direktor Media centra Islamske zajednice i glavni i odgovorni urednik lista Glas islama Sead ef. Šaćirović, bivši urednik revije u jednom periodu prof. dr. Šefket Krcić te predsjednik BKZ-a i sadašnji glavni i odgovorni urednik revije Sandžak Jahja Fehratović.

[nggallery id=22]

Sead ef. je govorio o medijima u Sandžaku i cijeloj Srbiji s posebnim osvrtom na odnos medija prema Islamskoj zajednici i Bošnjacima uopšte.

Dr. Krcić se sjećao perioda kada je on pokretao reviju ’92. godine.

Urednik Fehratović je govorio novoobnovljenom 149. broju revije Sandžak.

Na kraju je BKZ pozvala sve zainteresovane da pomognu u realizaciji i distribuciji revije.

Svi zainteresovani nakon tribine mogli su kupiti reviju. Cijena revije je 100 dinara a distribucija će se  vršiti u svim sandžačkim gradovima i sadžačkoj dijaspori.

S.F.