Jovanovič: Čiplić krši ljudska prava

Predsednik LDP Čedomir Jovanović zatražio je od predsednice parlamenta da zakaže hitne sednice Kolegijuma i Odbora za ustavna pitanja kako bi se sprečilo dalje kršenje Ustava i zakona koje sprovode ministar Svetozar Čiplić i njegovo ministarstvo.
Ponašanjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava, uz ćutanje Vlade i Narodne skupštine, ugrožava se Ustavni poredak Republike Srbije i direktno krše ljudska i manjinska prava svih građana koji su glasali na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, održanim 6. juna ove godine. – kaže se u pismu koje je danas upućeno predsednici Narodne skupštine.
Zbog toga od Vas, kao predsednik Liberalno demokratske partije i njene Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini, tražim da odmah zakažete hitnu sednicu Kolegijuma Narodne skupštine, kao i sednicu Odbora za ustavna pitanja kojim predsedavate.
Takođe, tražimo od Vas da na sednici Odbora obezbedite prisustvo ministra Svetozara Čiplića, koji je diretno odgovoran za organizovano kršenje Ustava i zakona i diskriminaciju koju njegovo Ministarstvo sprovodi.
Smatramo da je ovo jedno od ključnih pitanja načelnog sprovođenja Ustava, zato što su ljudska i manjinska prava jedna od njegovih osnovnih kategorija i zaštićenih vrednosti, pa u skladu sa članom 44. Poslovnika Narodne skupštine imate obavezu da hitno sazovete sednicu Odbora za ustavna pitanja.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprovodi direktnu i protiustavnu diskriminaciju Bošnjaka, tako što sprečava legalno konstituisanje izabranog sastava Nacionalne saveta ove manjine, bahato i bezobrazno kršeći Ustav, obavezujuće međunarodne ugovore o ljudskim pravima, kao i Zakon o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji je usvojila Narodna skupština.
Ministarstvo, njegovi funkcioneri i službenici predvođeni ministrim Svetozarom Čiplićem, danima najbrutalnije gaze izbornu volju Bošnjaka, pokušavajući da dovedu do novih izbora za Nacionalni savet, iako za to ne postoji nijedan regularan osnov. Ministarstvo je najpre odlagalo zakazivanje konstitutivne sednice Saveta, a onda je otvorenim pravnim i političkim nasiljem izazvalo blokadu u procesu verifikacije mandata izabranih članova Nacionalnog saveta Bošnjaka.
Šokantno je ponašanje ministra i njegovih službenika, koji otvoreno daju rasističke izjave i upućuju pretnje legalno izabranim predstavnicima Bošnjačke kulturne zajednicu u Nacionalnom savetu. Ne postoji nijedna „specifičnost“ ove zajednice, niti Bošnjaka, koji bi opravdali ponašanje izaslanika ministra koji na licu mesta u Novom Pazaru, kao i u Beogradu, pokušavaju da budu tutori Bošnjaka, da određuju ko će imati većinu u ovom sastavu, trudeći se da zaštite interese svojih koalicionih partnera koji su izgubili izbore na Nacionalni savet.
Mimo Ustava, otvoreno diskriminišući jednu nacionalnu zajednicu, Ministarstvo je na dan zakazane sednice za konstituisanje sastava Nacionalnog saveta, promenilo Poslovnik o radu, koji je važio za sve druge nacionalne savete i uvelo pravilo po kojem Savet ne može biti konstituisan bez prisustva najmanje dve trećine članova. Ovakva odredba nije važila ni za jedan drugi Savet, pa je evidentno da se radi o specijalnom i diskriminišućem Poslovniku koji krši ustavne garancije zabrane diskriminacije, slobode udruživanje i čitav deo Ustava koji štiti manjinska prava.
Narodna skupština je Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina usvojila u cilju unapređenja zaštite i uživanja prava i legitimnih interesa nacionalnih zajednica u Srbiji. Ovaj zakon garantuje pravo na slobodan izbor njegovih članova, a izvršnoj i političkoj vlasti, kao i Ustav, brani da se meša u ove odnose, da favorizuje ili diskriminiše organizacije i liste, prema tome kakav politički odnos prema njima ima većina koja je formirala Vladu i aktuelno vođstvo Ministarstva. Umesto toga, Ministarstvo upravo krši garantovana prava koja treba da štiti, stvarajući veliku napetost u jednoj od najbrojnijih nacionalnih zajednica u Srbiji, nanoseći veliku štetu svim njenim građanima.
Iz svih ovih razloga očekujemo da usvojite ovaj zahtev Liberalno demokratske partije i odmah sazovete konsultacije Kolegijuma Narodne skupštine i hitnu sednicu Odbora za ustavna pitanja na kojoj bi obabezno bio prisutan i ministar za ljudska i manjinska prava. – navodi se u pismu predsednika LDP.

PREDSEDNIK LIBERALNO DEMOKRATSKE PARTIJE
Čedomir Jovanović