Priprema se manifestacija „Dani Srebrenice u Sandžaku“

Danas je u novopazarskoj kancelariji BKZ-a održana konferencija za medije Bošnjačke kulturne zajednice povodom obilježavanja petnaestogodišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici manifestacijom „Dani Srebrenice u Sandžaku“ koju organizuje Bošnjačka kulturna zajednica.

Na konferenciji ispred Bošnjačke kulturne zajednice su govorili Samir Tandir – predsjednik Izvršnog odbora i dr. Amela Lukač-Zoranić – generalni sekretar.

G-din Tandir je na početku upoznao prisutne o temi konferencije te o nizu manifestacija koje će biti održane u Sandžačkim gradovima.

„Obzirom da se bliži datum obilježavanja petnaestogodišnjice genocida nad Bošnjacima počinjenog u Srebrenici, kao i činjenice da je to najstrašniji zločin u Evropi poslije drugog svjetskog rata te da je to deseti u nizu genocida koji se desio nda nama Bošnjacima, Bošnjačka kulturna zajednica će ove godine obilježiti Srebrenicu na način što će preuzeti i organizovati manifestaciju „Dani Srebrenice u Sandžaku“ koju je do sada organizovala Islamska zajednica u Srbiji.

Ovu manifestaciju ćemo organizovati u svim srbijanskim gradovima Sandžaka, a u narednim godinama nadamo se da ćemo ovu manifestaciju prirediti u cijelom Sandžaku, gdje će se održati tribine, prikazivanje filmova, dokumentarnih filmova, umjetnički performansi, i td.“

Samir je također naglasio da će na manifestaciji koju priređuje BKZ gosti biti eminentni stručnjaci koji se bave tematikom genocida u Srebrenici.

„Ugostit ćemo eminentne stručnjake, poznavaoce genocida kao i ljude koji su preživjeli genocid. Tu će biti:

–          Gospođa Munira Subašić – predsjednica Udruženja žena pokret enklava Srebrenica iz Žepe,

–          Prof.dr. Smajo Čekić – direktor Instituta za istraživanje genocida,

–          Gospodin Amor Mašović – šef kancelarije za ekshumiranje posmrtnih ostataka pronalaženja grobnica i td.“

„Islamska zajednica u Srbiji, kao i sve institucije Islamske zajednice kao i Bošnjačka kulturna zajednica će učestvovati u akciji srebreničkih majki „Stub Srama“. Tom prilikom je potrebno sakupiti osam hiljada pari cipela gdje će umjetnici izvesti performans i napraviti od tih cipela slova „UN“, jer je Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija.

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić će za ovu akciju pokloniti svoj par cipela, kao i ostali uposlenici u Islamskoj zajednici te funkcioneri Bošnjačke kulturne zajednice“ – naglasio je Tandir.

Predsjednik Izvršnog vijeća Samir Tandir je još dodao da će Bošnjačka kulturna zajednica organizovati prijevoz do Potočara iz svih gradova Sanžaka radi obavljanja dženaze ovogodišnjim pronađenim prosmrtnim ostacima Bošnjaka koji su stradali od genocidne ruke tadašnjih Srpskih vojnih formacija.

Svoje obraćanje na konferenciji Samir Tandir je završio riječima: „Poenta organizacije ove manifestacije je da se taj strašni zločin nikada ne zaboravi, te da se nikada i nikome više ne desi ono što se desilo nama Bošnjacima u Srebrenici.“

Generalni sekretar dr. Amela Lukač-Zoranić nas je upoznala sa detaljnijim planom manifestacije „Dani Srebrenice u Sandžaku“.

„Predvidjeli smo da to bude u četiri grada u Sandžaku: Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Priboju.

U Novom Pazaru manifestacija će se upriličiti 26. juna u 19 časova u Domu kulture, gdje će se prsutnima obratiti:

–          Predstavnici BKZ-a

–          Predstavnici udruženja Majke enklana Srebrenice iz Žepe

–          Predstavnik Komisije za ekshumaciju žrtava i

–          Glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenca.

Slična svečanost će se upriličiti u Sjenici, 27. juna 2010. godine u 19 časova u Zgradi opštinske uprave, u Tutinu 28. juna 2010. godine u 13,30 časova u Domu kulture i u Priboju 29. juna 2010. godine u 19,30 časova Zgradi Medžlisa.“

Također u Prijepolju će se 3. jula 2010. godine u Maloj sali Doma kulture održati manifestacija na kojoj će predavanje održati prof.dr. Smajo Čekić na temu “Genocid u Srebrenici – zaštićenoj zoni UN-a”. Tom prilikom prisutnima će se obratiti predsjednik Izvršnog odbora Samir Tandir.

Na kraju je Samir Tandir, predsjednik Izvršnog odbora ukazao na probleme na koje nailazi Bošnjačka kulturna zajednica gdje se na jedan plastičan primjer preslikava odnos lokalnih samouprava u Sandžaku prema Bošnjačkoj kulturnoj zajednici. Problemi su tehničke prirode prilikom iznajmljivanja prostorija Doma kulture gdje se kasni sa odgovorima na podnijete zahtjeve, ili se formiraju paprene cijene za iznajmljivanje.

„Povodom fotomontaže objavljene u Blicu od prošle subote (19.06.2010.) Bošnjačka kulturna zajednica daje podršku Glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji na putu borbe protiv pokrštavanja muslimana čega nije pošteđen ni Vrhovni poglavar muslimana u ovoj državi.

Kada je ovakav odnos prema našem Vrhovnom poglavaru, šta možemo očekivati mi muslimani u Srbiji.

Ozbiljna novina poput dnevnog lista Blic nikako sebi nije smjela dopustiti ovako brutalno omalovažavanje muslimana u Srbiji gdje se šalje jasna poruka o procesu pokrštavanja muslimana i njihovoj asimilaciji.“ – kazao je Samir Tandir na kraju koferencije.

Salahudin Fetić

Komentari

  1. F.Suljovic napisao:

    Svaka cast,samo sa Vama do dostojanstvenog polozaja Bosnjaka u Srbiji.