“Ženidba Smailagić Meha”

Na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru u okviru manifestacije „Univerzitetsko proljeće” promovisana je knjiga bošnjačkog Homera Avda Međedovića „Ženidba Smailagić Meha.“ Riječ je o najvrednijem djelu iz kulturne baštine sandžačkih Bošnjaka, homerovskom epu narodnpg pevača Avda Međedovića iz Obrova kod Bijelog Polja. Knjiga je štampana kao prvi projekt saradnje Bošnjačke kulturne zajednice i Izdavačke kuće Mešihata Islamske zajednice u Srbiji “El-Kelimeh gdje je oformljena edicija „Dost“, čiji je zadatak da široj čitalačkoj javnosti predstavi najvrednija dostignuća Bošnjaka na polju književnosti, umetnosti i ostalih disciplina bitnih za izgradnju nacionalnog identiteta.

O ediciji „Dost“ i njenoj prvoj knjizi govorili su: urednik edicije i priređivač knjige književnik Jahja Fehratović, doc. dr. Bisera Boškailo, doc. dr Rifat Redžović-potpredsjednik BKZ-a, mr Refik Sadiković i književnik Safet Sijarić.

Oni su u svojim kratkim obraćanjima mnogobrojnoj publici izrazili značaj ovog djela za Bošnjake Sandžaka, i predstavili poeziju Avda Međedovića na najljepši mogući način, izrazivši nadu i želju da će se ova djela izučavati kao obavezna lektira u školama.